- RESİMDE BOYA TEKNİKLERİ
KARAKALEM TEKNİGİ
Karakalem tekniği ile dilediğiniz kompozisyonu tek renk olarak çalışabilirsiniz. Ayrıca bu çalışmalar resimleyeceğiniz yağlı boyalar için egzersiz niteliği taşıyacaktır. Eskiz defterlerine gerçekleştireceğiniz bu çalışmalar ilerde muhteşem tablolara dönüşebilirler.
Yüzyıllardır ressamların vazgeçemediği bir malzeme olan kurşun kalem ve kömür kalemle gerçekleştirilen karakalem çalışmaları, izleyenlerde her zaman farklı bir hayranlık uyandırmışlardır. Siyah beyaz ve grinin uyumu insanı büyülemiştir. Oluşturulan bu ışık-gölge ve kontur çalışmaları, başlı başına birer şaheserdir, renkli çalışmalar için ilk adımdır. Unutmamak gerek resmin temeli karakalemdir.
YAĞLI BOYA
Doğa, yağlı boya resimlere ilham kaynağıdır. En mükemmel sanatçı doğadır biz sadece onun taklitçileriyiz. İşte bu taklitleri orijinalinden ayıran sanatçının resme kattığı yorumdur.
Yağlıboya, tuval, şövalye fırçalar, tiner, artık bezler, spotular, boyamızı karıştıracak palet vb. yapılmaktadır. Yağlı boya su bazlı değildir bu nedenle çalışılırken eldiven ve önlük giyilmeli.
Üstümüze süründüğünde çıkmama gibi özelliği var küçük çocuklarda tiner zararlı olabilir kokusuz olanı tercih edilmeli. Artık piyasada daha az zararlı yağlıboya temizleyici neftler var.
Resim yaparken rahat bir ortam olmalı çarpacak eşya yâda dar bir alan olmamalı, çünkü rahat bir biçimde çalışamazsınız malzemeleri kaldırmanıza gerek kalmayacak bir biçimde yerleşmiş olmalı. Şimdi en önemli kısma geldik malzeme temizliği bolca temin ettiğimiz artık bezler ile ilk olarak dışı kirlenen boyalar temizleniyor temizlik için beze az bir tiner konulmalı, fırçalar temiz tinerde birkaç defa yıkanıp bezle iyice temizlenmeli unutmayın fırçada boya kalmamalı, son olarak eğer palette boya var ise üzerine bezir yağı döküp jelatinle sarın bir sonraki çalışmaya boyanın kurumasını önler. Eğer boya kalmayıp palet bir renk cümbüşüne dönmüşse spotular yardımıyla boya temizlenir. Benim tavsiyem paleti jelatinle sarıp üzerine çalışın.
PASTEL BOYA
Pastel çalışması bence çocuklar için ideal bir çalışma, özellikle siyah dokulu kâğıda çalışılırsa çocuk daha çok zevk alıyor. Bloktaki örnek çalışmaların çoğu siyah dokulu kâğıda yapılmıştır.
İlk olarak pastel boyayı tanıyalım, pastel boya örtücü bir boyadır. Örtücü boya ne demektir basitçe kırmızının üstüne mavi sürüldüğünde, mor olmaz, mavi olur. Renkler karışmaz, bu nedenle örtücü boyadır. Yağlı ve toz pastel olmak üzere en çok bilinen iki çeşit vardır.
Pastelde renk tonlama nasıl yapılır. Silgi, selpak ve pastelin kendini kullanarak tonlama ben en çok silgi tekniğini seviyorum. Çocuklar silgi tekniği ile resim yapmaya bayılıyor. Blokta bu teknik ile ilgili örnek çalışma var baktığınızda göreceksiniz çok kolay bir çalışma. Çocuğunuz yaptığı resmin güzelleştiğini fark ettikçe kendine güveni artacaktır.
SULUBOYASulu boya adı gibi suyla açılarak yapılır. Sulu boya şeffaf bir boyadır. Örnek vermek gerekirse, mavi bir camın üzerine sarı bir cam koyduğunuzda, yeşil bariz bir biçimde ortaya çıkar. Sulu boyada aynı tekniği boyayla yaparsak, renk yeşil olur. Kısaca renkleri karıştırmadan üst üste sürüldüğünde yeşili elde ederiz.
Sulu boya çalışırken masamızı bir bez veya gazete kâğıdıyla kaplamalıyız. Su kabımızı kalın süngerin içini oyarak yerleştiriyoruz. Sulu boyanın üzerindeki boyaları sulandırıp bekletiyoruz fırçaları temizlemek için bezimizi yanımıza alıyoruz. Sulu boya saydam olduğundan çizmeden boyamak gerek. Eğer bu şekilde yapamıyorsanız. Kurşun kalemle hafifçe çizip silgiyle silin, is gibi çizgi kalana kadar.
GUAJ BOYA Guaj boya bir çeşit sulu boyadır. Su kullanılarak inceltilir. Saydam değil, kapatıcıdır. Su ile eritilmesi yönünden sulu boyaya, renklerin kapatıcı olması yönünden de yağlı boyaya benzer. Guaj boya çalışmalarında renklerin açık tonlarını elde etmek için beyaz boya kullanılır. Boyalar kâğıda sürülüp kuruduktan sonra renk tonları çok az değişir ve matlaşır. Resmi renklendirirken, bu özelliklerini unutmamalıyız.
RESİMDE BOYA TEKNİKLERİ
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder